5 Grunde til at din guitarøvning ikke giver resultater

Af Janus Buch for Guitarakademiet

I forbindelse med undervisningen på guitarakademiet, støder jeg ofte på en række udbredte misforståelser omkring det at øve sig på sin guitar. Hvis du fra tid til anden ikke rigtigt føler, at du udvikler dig, har det ofte rod i en forkert opfattelse af, hvad det vil sige at øve, og hvordan man gør det effektivt. I denne korte artikel, har jeg beskrevet de mest udbredte fejlslutninger omkring øvning. Uanset om du er begynder på guitaren eller har spillet i længe, så kan forståelsen og implementeringen af gode øverutiner, hjælpe dig med at sætte turbo på din guitarudvikling.


1. Øver du guitar eller spiller du guitar?

At øve og spille på guitar er to forskellige ting, og det er afgørende at vide, hvordan man skelner mellem de to, hvis man ønsker at udvikle sit spil. Her er det vigtigt at pointere, at der ikke er noget galt med “bare” at spille, og have det sjovt med sin guitar. Faktisk, er det noget af et bedste, jeg ved. Problemet kan dog opstå, hvis man fejlagtigt opfatter det at spille på sin guitar som øvning.

Ifølge ordnet.dk defineres ‘øve’ som aktiviteten at ‘forsøge at forbedre sine færdigheder på et bestemt område’. Her er der altså enten tale om at lære noget nyt(en ny teknik, lick, arpeggio, solo, musikalsk koncept ect.) d
u ikke kan i forvejen eller forbedre sig i forhold til noget, som man endnu ikke mestrer helt endnu.

Når jeg taler om at “spille guitar”, så er det alt det du spiller, som ikke har et bestemt formål og som ikke bringer dig tættere på dit musikalske mål. Det indebærer bl.a. alt det du spiller, når du sidder foran fjernsynet, computeren eller imens du fører en samtale. Altså alle de ting, hvor du ikke behøver at være fokuseret og koncentreret. Kort sagt, så er det i virkeligheden alt det, som du kan godt nok til, at du ikke behøver at øve det mere. Og det er netop derfor, at du ikke kommer nogen vegne med det.

At spille guitar er så at sige resultatet af din øvning og øvning er midlet, der gør dig i stand til at spille på den måde, du ønsker dig på guitaren. Når du øver dig udvider du din musikalske værktøjskasse med endnu flere forskellige værktøjer, og du forbedrer dine færdigheder i forhold til at bruge de værktøjer du allerede har. Jo bedre du bliver til at bruge de musikalske værktøjer, jo flottere et musikalsk hus er du i stand til at bygge.

At have denne forskel for øje, når du prioriterer din øvetid på guitaren vil betyde en kæmpe forskel for din udvikling på guitaren.


2. Er du målrettet i din øvning?

Din øvning bør altid have et bestemt og defineret formål. Hvad er det ultimativt, du gerne vil have ud af din øvning, og hvordan hjælper netop denne øveaktivitet dig med at nå det mål? Hvis du ikke kan besvare disse spørgsmål ret konkret, så er der en stor chance for, at du reelt set spilder meget af din tid ved at øve forkerte ting.

At ignorere formålet med din øvning, er som at sætte sig ind i en bus, uden at vide, hvor den kører hen. Der er naturligvis en reel mulighed for, at du ankommer til din destination, men chancerne komme frem er langt større, hvis du tjekker kørerplanen først. Om du ønsker at lære en ny teknik, et musikalsk koncept eller blot øge din maksimumshastighed på metronomen, så vil du udvikle dig langt hurtigere, hvis du øver med et bevidst formål for øje.


3. Øver du effektivt?

Jeg oplever tit folk, der stiller mig spørgsmål som “hvor meget skal jeg øve?” eller “hvor lang tid skal jeg øve?”.
De har måske set Steve Vai’s 10 hour workout eller hørt Yngwie fortælle om, hvordan han øvede 8 timer om dagen, fra han var 13 til han blev 18. Ud over, at disse fortællinger jo kan tage modet fra enhver, så er de også med tillægge mængden af øvetid en uforholdsmæssig stor betydning for din udvikling på guitaren. Selvfølgelig er øvetiden vigtig, og det siger sig selv, at du bliver nødt til at øve dig, hvis du vil være bedre. Men øvetiden er blot én af mange faktorer, der er afgørende for, om du udvikler dig på dit instrument. Det eneste tidspunkt, hvor øvetiden reelt set bliver afgørende er, hvis det er den eneste faktor, der adskiller to ellers identiske øverutiner. Altså hvis du øver et bestemt lick i 10 minutter frem for 5 minutter og alt andet(metoden, øvefokus, koncentration osv.) ellers er ens.

I virkeligheden er det afgørende spørgsmål ikke “hvor lang tid”, men i stedet “hvor effektivt”. Først når du øver optimalt med 100% fokus og koncentration igennem hele din øvesession, og du samtidigt øver præcis det, som du har behov for at øve på netop det stadie af din udvikling, som du befinder dig på, bør du begynde at bekymre dig om, hvor lang tid du øver. En effektiv og målrettet øverutine, der passer til dit nuværende niveau og musikalske udfordringer er langt vigtigere end blot at øve i lang tid. Derfor bør du først fokusere på at effektivisere og optimere din øvning, og derefter kan du vælge om, du skal øve i længere tid.


4. Måler du din fremskridt?

Objektive fremskridt er fantastiske for motivationen. Der er ikke noget, der giver en lyst til at øve som at vide, at man rent faktisk bliver bedre af det. Problemet er at de fleste fremskridt på guitaren sker langsomt over tid og at resultaterne ofte kommer i spring. Det ville være fantastisk, hvis der var en proportionel sammenhæng mellem øvetid og resultater. Altså, hvis man vidste, at hvis man øvede i en halv time, var man blevet en bestemt procentdel bedre. Sådan er det desværre ikke, hvilket betyder at der er perioder, hvor man øver sig uden at føle, at der sker noget, for så pludselig at opleve et markant positivt spring i ens færdigheder på guitaren.

I de frustrerende perioder, kan det være en hjælp at have nogle objektive og målbare fremskridt at hæfte sig ved.
Derfør bør du måle og skriftligt notere alt, hvad måles kan. Det er naturligvis alt, hvad du øver til en metronom, men du kan også konstruere mange andre måder, hvorpå du objektivt kan måle musikalske fremskridt. Hvor mange forskellige voicings kan du af hver akkord, hvor lang tid tager det dig at finde alle “G#-tonerne” på guitaren og sådan kan man blive ved. De ting der ikke er direkte objektivt målbare såsom fraseringer, improvisation, muting, timing, hvor clean du spiller etc. kan alt sammen måles ved med jævne intervaller at optage dig spille og på den måde “måle” dine fremskridt over tid. Gør du dette vil du desuden opdage og høre ting, som du ikke opfanger imens du spiller.5. Er du mentalt til stede, når du øver?

Det at øve sig på guitaren handler ikke kun om fysisk træning. Det handler ikke kun om at få dine hænder til at gøre, som du gerne vil have dem til. At øve på guitaren, handler først og fremmest om at træne sin hjerne. Derfor er du nødt til at være mentalt til stede, når du øver dig. Du får mere ud af at øve koncentreret og fokuseret i 10 minutter end at øve halvhjertet i en halv eller hel time. Du vil sikkert opleve at 10 minutters fuld koncentreret og mentalt tilstedeværende guitarøvning, er enormt svært at levere i starten, men hvis du øver dig i korte koncentrerede sessions, vil du opdage at din evne til at holde fokus forbedrer sig og som følge heraf også dine resultater på guitar.

Amatører øver med hænderne,
professionelle øver med hovedet!

Thank you! Your submission was successfully sent :-)×
Opps! Some went wrong... Your submission did not go through :-(×